Laminálás

Mi a laminálás? A papírfeldolgozás egy változata, amely lehet bevonás és rétegelési művelet is. Fő jellemzője, hogy a két anyag közötti adhézió létrehozásához nem szükséges ragasztóanyag. 

Egy laminálógép és a hozzá való fólia segítségével könnyen tartóssá tehetjük a fontos dokumentumokat, iratainkat, vagy erősebb használatnak kitett bármilyen papír alapú termékünket. A laminálás (fóliázás) segítségével erdeti állapotban megőrizhetjük a régi fotókat, rajzokat.

Hogyan válasszunk laminálógépt otthonra? Ezt ebből a cikkből megtudjuk, klikk

  • Bizonyos laminálógépeknél választhatsz, hogy hideg vagy meleg laminálást szeretnél. A hideg laminálás esetében a hengerek nyomják össze a fóliát. Ezt csak nagyon vékony fólia és laminálandó dokumentum esetén ajánlatos.
  • Minél vastagabb lamináló fóliát használsz, annál magasabb hőfokot kell használnod lamináláskor, és annál keményebb lesz a laminált dokumentumod.
  • Érdemes használat előtt (főleg, hogy ha egyedi dokumntumot laminálunk) próbalaminálást végezni

A laminálógép hengerei között a lamináló fólia közé beillesztett dokumentumot könnyedén befóliázhatjuk.

Milyen méretű dokumentumot laminálhatunk? Laminálhatunk kisebb, névjegykártya mérettől A3-as méretig.

 A laminálás / fóliázás hasznos lehet az irodában, az otthoni munka során de akár otthon is. A laminált dokumentum letörölhető, mérsékelten vízállóvá teszi a terméket (csak ügyelni kell az élekre, hogy jól zárjon). Így akár kültéri rendezvényeken is hasznos ha laminált tájékoztatót, dokumentumot használunk.